Current Affair and Basic GK for School Students


By

Ankit Saxena
Asst. Professor
Deptt. of Mechanical Engg.
Mangalmay Institute of Engineering and Technology
Greater Noida-201306
 


1. Which is the largest animal in the world?
Answer: Blue whale

2. Which is National Tree of India?
Answer: Banyan Tree

3. Who was first woman IPS Officer?
Answer: Kiran Bedi

4. Name the brightest planet.
Answer:  Venus

5. Which is the largest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean

6. What is the smallest bone in the human body?
Answer: Stapes

7. Who was the first woman chief minister in India?
Answer: Sucheta Krupalani

8.  India is ___ largest country?
Answer: Seventh

9. Who invented the calendar?
Answer: Pope Gregory XIII

10. Which is the largest flower in the world?
Answer: Rafflesia

11. Which is the largest desert in the world?
Answer: Sahara Desert

12. Who is the present governor of RBI?
Answer:  R.Ranganijan

13.  In India Children day celebrate in memory of.......
Answer: Jawaharlal Nehru

14. The constitution of India was adopted on :
Answer: 1949

15. The song Vande Mantaram was composed by:
Answer: Bankimchandra Chatterji   

16. Which state in India has the highest literacy rate:
Answer:  Kerala

17. Which is the longest river in the world?
Answer: Nile

18. Which is the biggest bird in the world?
Answer: Ostrich

19. January 15 is celebrated as the
Answer: Army Day

20. When is the World Population Day observed?
Answer: July 11

21. 70th Hiroshima Day was observed on which day?
Answer: 6 August 2015.

22. Name the panel that has been set up to study 7th Pay Commission's recommendations?
Answer: P K Sinha panel

23. What is the name of the new crop insurance scheme approved by the union cabinet?
Answer: Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

24. Who is current tourism brand ambassador?
Answer. Amitabh bachchan.

25. In which Indian state, the Nati folk dance is celebrated?
Answer. Himachal Pradesh

26. Who is the new Chief Executive Officer (CEO) of Flipkart?
Answer. Binny Bansal

27. Who has won the 2015 FIFA Ballon d'Or award?
Answer. Lionel Messi

28. The Flamingo Festival-2016 is organised in which state?
Answer. Andhra Pradesh

29. Which of the following is the first state in the country to make gender education compulsory at graduation level?
Answer. Telangana

30. On which date, the World Hindi Day is observed?
Answer. January 10

31. The India International Kite Festival is celebrated in which Indian state every year?
Answer. Gujarat

32. Who is the writer of the book titled "Maru Bharat Saru Bharat"?
Answer. Ratnasundersuriswar

33. Which of the following domains has become the world's most commonly used domain in the internet?
Answer. .cn

34. Project Tango is associated with which of the following companies?
Answer. Google

35. Which one of the following stock exchanges will get its own postage stamp?
Answer. Bombay Stock Exchange (BSE)

36. Who is the chairman of Film and Television Institute of India (FTII)?
Answer.Gajendra Chauhan

37. Shakti 2016, is the joint military exercise of India with which country?
Answer. France

38. Who is the first Indian to win a People's Choice Awards?
Answer. Priyanka Chopra

39. According to the Hurun India Philanthropy List 2015, who is the most generous Indian of the year?
Answer. Azim Premji

40. Yadgar-e-Taqseem, or the Memories of Partition museum will be opened in which of the following cities?
Answer. Amritsar

41. Who has been appointed as the new chairman of Competition Commission of India (CCI)?
Answer. DK Sikri

42. In which of the following cities the world's first slum museum will be set up?
Answer. Mumbai

43. Who has been honoured with the second Harikrishna Devsare Bal Sahitya Award 2015?
Answer. Balkrishna Garg

44. Who has been appointed as Registrar General and Census Commissioner?
Answer. Sailesh

45. Who has been reappointed as RBI deputy governor for 3 more years?
Answer. Urjit Patel
 

                                                                                                                                                                               

   Published on IndianFaculty.com: 17/01/2016

 Source: E-mail 15/01/2016

Back to Faculty Articles main page

 

Google Custom Search

Search Your Faculty Jobs Here !